Начин на приготвяне
Брашното се пресява със сито, за да стане сладкишът със смокини по-пухкав.
В брашното предварително сме сложили солта, ванилията, содата за хляб и брашното и разбъркваме.
Вадим яйцата на стайна температура. Разбиваме яйцата с миксер продължително.
Добавяме захарта и пак разбиваме. Добавяме олиото на тънка струйка. Разбиваме с миксера.
Готовата гъста каша за плодовия сладкиш е почти готова. Добавяме брашното на части и объркваме с шпатула.
Мажем тава с масло и набрашняваме. Изсипваме кексовото тесто и заглаждаме с щпатула.
Режем 3 бр. много големи смокини на тънки резенчета и подреждаме отгоре много плътно.
Печем на 180 °C до суха клечка.
Сочен, пухкав и ароматен ванилов сладкиш със смокини точно за лятото.