Начин на приготвяне
В голяма купа смесваме пресятото брашно и сухата мая.
В друга купа смесваме яйцето, млякото, зехтина, меда и солта.
Добавяме течните съставки към брашното, замесваме мекото тесто и го оставяме да втасва за около 1 час.
За плънката смесваме мекото масло, билките и щипка сол.
Разточваме готовото тесто върху набрашнения плот на правоъгълна кора с дебелина около 5 мм, намазваме с плънката и завиваме на руло от по-дългата страна.
Прехвърляме домашния хляб го в тава, покрита с хартия за печене.
Разрязваме рулото по дължина, сплитаме и завиваме от двата края на охлюв, за да получим осмица, и оставяме плетения хляб да втасва за около 30-40 минути.
След това разбъркаме жълтъка с млякото и намазваме ароматния хляб.
Печем го в предварително загрята на 170°С фурна за около 30-40 минути.
Плетеният хляб със сушени билки е ароматен и невероятно вкусен.
Рецептата е адаптирана от сайта на Таня Донева.