Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плетен хляб със сусам и маково семе

Плетен хляб със сусам и маково семе

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Плетен хляб със сусам и маково семе
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
10/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Никой не е по-голям от хляба, но ако трябва да избираме, предпочитаме да хапнем не просто хляб, а плетен хляб със сусам и маково семе"

Необходими Продукти

  • брашно - 630 г + за поръсване на плота
  • вода - 300 мл
  • зехтин - 25 г
  • мая - 20 г
  • сусам - 4 с.л.
  • маково семе - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л. (или мед)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете гъста кашичка от 120 мл. от водата, 130 г от брашното, лъжицата захар и маята. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 30 минути.

Пресейте останалото брашно в купа и направете кладенче, в което сипете остатъка от водата- леко затоплена, зехтина, семената, солта и втасалата вече закваска с мая.

Замесете и прехвърлете на набрашнен плот, работейки с тестото 10-12 минути докато стане гладко и еластично. Брашно се добавя по малко в началото, докато спре да лепне.

Върнете тестото в купата, предварително леко намазнена, покрийте с кърпа и оставете за 30 минути да удвои обема си.

Разделете бухналото тесто на 3 равни части и от всяка оформете фитил. Съединете трите фитила в единия край и всеки от тях разполовете надлъжно. Получените 6 фитила сплетете три по три и после увийте двете получени плитки.

Съединете краищата и поставете в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка с диаметър 22-24 см. диаметър. Отново оставете да бухне за около 40 минути.

Втасалия повторно хляб изпечете в загрята на 190 градуса фурна до златиста коричка (35-40 минути).

Извадете от тавата и охладете върху решетка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: