Начин на приготвяне
Направете гъста кашичка от 120 мл. от водата, 130 г от брашното, лъжицата захар и маята. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 30 минути.
Пресейте останалото брашно в купа и направете кладенче, в което сипете остатъка от водата- леко затоплена, зехтина, семената, солта и втасалата вече закваска с мая.
Замесете и прехвърлете на набрашнен плот, работейки с тестото 10-12 минути докато стане гладко и еластично. Брашно се добавя по малко в началото, докато спре да лепне.
Върнете тестото в купата, предварително леко намазнена, покрийте с кърпа и оставете за 30 минути да удвои обема си.
Разделете бухналото тесто на 3 равни части и от всяка оформете фитил. Съединете трите фитила в единия край и всеки от тях разполовете надлъжно. Получените 6 фитила сплетете три по три и после увийте двете получени плитки.
Съединете краищата и поставете в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка с диаметър 22-24 см. диаметър. Отново оставете да бухне за около 40 минути.
Втасалия повторно хляб изпечете в загрята на 190 градуса фурна до златиста коричка (35-40 минути).
Извадете от тавата и охладете върху решетка.
Добър апетит!