Компот от джанки

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Компот от джанки
Снимка: Н.Акифова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
"В големите жеги напитката, която ме разхлажда най-добре, е този компот от джанки"

Необходими Продукти

  • джанки - 1 кг
  • вода - 2 л
  • мед - 200 г или на вкус
  • индрише - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Компот от джанки - така както го приготвяше баба ми.

В големите жеги напитката, която ме разхлажда най-добре, е този компот от джанки. Добре охладен и без никакъв подсладител го приготвяше за себе си моята баба, мир на душата ѝ, а за нас, децата, винаги слагаше доволно количество захар...

Избираше джанките да са по-кисели, за да стане резлив компотът, а киселото в жегата е особено полезно, спомага за хидратацията на организма! Умни и знаещи, с практически знания бяха нашите баби!

Днес аз също харесвам този компот без подсладител, а понякога си добавям мед, охлаждам и след това всички вкъщи му се наслаждаваме.

Джанките се измиват и почистват от дръжките. Поставят се в дълбока тенджера, слага се лист индрише по желание, заливат се с водата и се варят на средна степен на котлона до готовност около 10/15 минути.

Готовия компот се охлажда леко, добавя се мед, разбърква се, да се стопи, и след това се оставя да изстине напълно.

Добре охладен - поднасям в чаши!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: