Начин на приготвяне
Първо се измиват бурканите добре и се слагат в широка тенджера със студена вода да заврат за около 5 минути. На дъното може да сложите хавлиена кърпа, ако тенджерата ви не е с дебело дъно.
В отделен съд се слагат да врят капачките. Измиват се прасковите добре и се почистват от костилката. Нарязват се на четвъртинки.
Джанките също се измиват и цепват, за да се извади костилката. Дренките ги измиваме и нареждаме на дъното на бурканите. Отгоре нареждаме обезкостените джанки и най-отгоре прасковите.
Слагаме по 3-4 супени лъжици захар, според вкуса ви. Ако предпочитате по-сладко, добавете повече. Доливаме вода, като трябва да останат около три пръста празно разстояние от гърлото на буркана.
По желание добавете във всеки буркан по един стрък индрише. Запечатват се с горещите капачки.
Бурканите се прехвърлят в голяма тенджера или казан, отново с постлана на дъното дебела кърпа или парцал.
Долива се хладка вода, която да покрива поне три пръста над капачките.
Варим компотите на умерен огън до готовност, но минимум 15-20 минути под ключ /т.е. водата да бълбука/.
Компотът от праскови, дренки и джанки е готов.