Начин на приготвяне
Джанките се измиват и почистват от дръжките. Набождат се на няколко места с вилица.
Прехвърлят се в трилитров буркан, на дъното на който сме пуснали цепнати скилидки чесън и нарязаните на половинки по дължина люти чушлета.
Налива се вода, колкото да покрие джанките. След това водата се прехвърля в друг съд и се измерва. Оставя се половината от нея и отново се връща в буркана с джанките.
Долива се същото количество оцет. Добавя се солта, захарта и бурканът се затваря с капачка (гумена) и се разклаща.
Оставя се на хладно, като веднъж на ден се разклаща. След около десетина - дванайсет дни джанките са готови за консумация.
Кисели и леко пикантни. Не е нужна стерилизация. Издържат на хладно чак до следващата година.
Ако няма къде да ги съхранявате, може да ги прехвърлите в буркани и да ги стерилизирате за 2 минути след завирането на водата.
Може да се консумират като туршия, като пикантно-кисело допълнение към ястията, като ги добавяте към супи, яхнии и салати.
Киселите Джанки в Буркани са готови.