Начин на приготвяне
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Морковът се обелва и измива. Настъргва се на ренде. Доматите се измиват и почистват.
Нарязват се на малки кубчета. В бързоварка се сипва вода и се загрява.
На дъното на тенджерата се сипва повечко олио да загрее. Добавят се лукът и морковите, да се запържат. Добавя се червеният пипер и оризът, като непрекъснато се разбърква. Добавят се доматите и продължава да се бърка.
Слага се щипка захар, за да убие киселинността на доматите. Сипва се от врящата вода. Добавят се чубрица и черен пипер. Разбърква се.
Наденицата се нарязва на две по дължина и всяка половина се нарязва на филийки. Печените чушки се нарязват на кубчета. Добавят се в манджата. Овкусява се със сол и се вари до сготвяне на ориза.
Гъстотата на селската манджа може да направите по ваш избор, като регулирате количеството добавена вода.
Може да бъде течна манджичката с ориз, с гъстотата на яхния или да се яде с вилица. Когато аз приключих готвенето, имаше малко течност.
След охлаждане на манджата с ориз и наденица поднесох в по-гъст вариант.