Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зеленчукова Салата»Салата от патладжан с яйца и лук

Салата от патладжан с яйца и лук

Салата от патладжан с яйца и лук
Снимка: Веселина Константинова
1 / 4
04/09/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2
"Салата от патладжан с яйца и лук - богата, вкусна и много засищаща. Идеалното мезе за ракия."

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • яйца - 3 бр.
  • олио - за пържене
  • лук - 1 бр.
  • чесън
  • сол - на вкус
  • млян черен пипер - на вкус
  • магданоз - 2 - 3 клонки
  • копър - 2 - 3 клонки
  • майонеза - 200 г
  • кисело мляко - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Толкова сочно и вкусно - истинска находка! Патладжаните с яйце и лук на тиган са толкова крехки, защото са мариновани в сурови яйца и това им помага да запазят формата си при пържене. Ястието се сервира като патладжанена салата или като предястие.

Подгответе всички необходими продукти. Регулирайте количеството чесън на вкус.

Измийте патладжана, отрежете опашките и обелете.

Нарежете патладжана на малки кубчета или пръчици по желание.

Поставете ги в дълбока купа.

Измийте старателно яйцата и ги подсушете. Разбийте три яйца в дълбока малка купа.

Разбийте с бъркалка или вилица, докато се получи гладка консистенция.

Залейте патладжана с получената маса и разбъркайте всичко много добре, така че всяко парче да е в яйчената плънка. Покрийте купата със стреч фолио и оставете в хладилник за поне час. Разбъркайте патладжана 2-3 пъти, докато се маринова.

Обелете лука, измийте и нарежете на ситно. В тиган загрейте 2 с.л. растително масло.

Сложете лука да се запържи. Гответе до светло златисто кафяво.

Загрейте олио в отделен тиган. Изсипете маринованите патладжани в тигана и гответе, като разбърквате от време на време, около 15-20 минути.

Степента на готовност може да се определи по златния оттенък на парчетата и тяхната мекота. В процеса на пържене, ако е необходимо, добавете малко растително масло.

Няколко минути преди края на готвенето посолете патладжаните.

Сложете патладжаните върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.

Добавете запърженият лук и пресован чесън към патладжаните. Разбъркайте.

Добавете майонезата, киселото мляко и черен пипер на вкус. Смесете всичко отново.

Измийте зелените подправки, подсушете и нарежете на ситно.

Копърът и магданозът са страхотна добавка.

Изпържените патладжани се поръсват със зелените подправки и се поднасят.

Патладжаните с яйца и лук ще станат много по-вкусни и богати, ако се оставят за известно време в хладилника, може и за една нощ. Насладете се на тази богата и хранителна салата от патладжан с яйца и лук.

Приятен апетит!

За да предотвратите дразнене на лигавицата на очите при рязане на лук, изплакнете лука и ножа със студена вода. Дъската за рязане няма да абсорбира неприятната миризма на лук, ако я натриете с резен лимон преди да започнете да режете.

Как да разберете дали яйцата са пресни? Разбийте ги в отделен съд. На първо място, не трябва да има неприятна миризма. Белтъкът на пресните яйцата за ястието трябва да бъде прозрачен и чист. Жълтъкът не трябва да се разпространява и да бъде лъскав, изпъкнал, равномерен.

Всички масла са полезни само докато се достигне определена температура - точката на дим, при която маслото започва да гори и в него се образуват токсични вещества, включително канцерогени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: