Начин на приготвяне
Вкусни питки с кайма и кашкавал за закуска, обяд или за пикник.
В купа се затопля млякото и към него се добавят захарта, маята и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло да се активира. През това време брашното се изсипва в тава и в него се прави кладенче.
Чукват се яйцата, добавя се киселото мляко, солта, олиото и вече шупналата мая. Започва се месене.
След като тестото леко се посъбере, се прехвърля на набрашнен плот и се се продължава месенето до получаване на гладко и еластично тесто.
След като е готово, се прехвърля в предварително намазана с олио и брашно купа и се оставя да втаса, докато удвои обема си. През това време лукът и чесънът се обелват и се нарязват на ситно.
Чушката се почиства от семките и също се нарязва на ситно. В дълбок тиган се сгорещява малко олио и в него се запържват зеленчуците до омекване. Ако искате можете да запържите и каймата за питките, но тя така или иначе ще премине термична обработка.
Каймата се прехвърля в купа и към нея се добавят подправките и вече изстиналите зеленчуци. Кашкавалът се настъргва на едро ренде и също се добавя към каймата. Всичко се обърква много добре. След като тестото вече е втасало, от него се оформят топчета като големината е по ваш избор.
Тези топчета се подреждат в предварително застлана с хартия за печене тава и се оставят да си починат около 20-тина минути.
След това всяко топче се разстила като мекица и в него се слага част от плънката. Завива се като вързопче и се оформя върху плота с помощта на дланите, така че да се получи идеално топче. Може да се направи и с помощта на дланите, като се държи между двете ръце и леко се плъзга мезду тях.
Така се процедира и с останалите топки. След като са готови, се оставят да починат още 10-тина минути. През това време фурната се загрява. В купа се разбиват двата жълтъка с 1 с.л. прясно мляко.
След като малките питки са си починали, се намазват с жълтъците и млякото и се поръсват със сусам. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути, като е добре тавата да се обърне веднъж, за да се изпекат равномерно.
След като са готови, пълнените питки се оставят да починат, покрити с кърпа, и се поднасят с чаша айран или друго питие по избор.
Да ви е сладко!
Коментари