Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Вкусни питки с кайма и кашкавал

Вкусни питки с кайма и кашкавал

Вкусни питки с кайма и кашкавал
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 14
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
33
"След като са готови, пълнените питки се оставят да починат, покрити с кърпа и се поднасят с чаша айран или друго питие по избор. Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 750 г плюс за доомесване
  • мая - 1 кубче прясна
  • прясно мляко - 150 мл плюс 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 400 г
  • олио - 4 с.л.
  • яйца - 2 бр. плюс 2 жълтъка за намазване
  • За плънката
  • кайма - 500 г смес
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • червена чушка - 1 бр
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кашкавал - 150 г
  • Още
  • черен сусам - за поръсване или др.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкусни питки с кайма и кашкавал за закуска, обяд или за пикник.

В купа се затопля млякото и към него се добавят захарта, маята и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло да се активира. През това време брашното се изсипва в тава и в него се прави кладенче.

Чукват се яйцата, добавя се киселото мляко, солта, олиото и вече шупналата мая. Започва се месене.

След като тестото леко се посъбере, се прехвърля на набрашнен плот и се се продължава месенето до получаване на гладко и еластично тесто.

След като е готово, се прехвърля в предварително намазана с олио и брашно купа и се оставя да втаса, докато удвои обема си. През това време лукът и чесънът се обелват и се нарязват на ситно.

Чушката се почиства от семките и също се нарязва на ситно. В дълбок тиган се сгорещява малко олио и в него се запържват зеленчуците до омекване. Ако искате можете да запържите и каймата за питките, но тя така или иначе ще премине термична обработка.

Каймата се прехвърля в купа и към нея се добавят подправките и вече изстиналите зеленчуци. Кашкавалът се настъргва на едро ренде и също се добавя към каймата. Всичко се обърква много добре. След като тестото вече е втасало, от него се оформят топчета като големината е по ваш избор.

Тези топчета се подреждат в предварително застлана с хартия за печене тава и се оставят да си починат около 20-тина минути.

След това всяко топче се разстила като мекица и в него се слага част от плънката. Завива се като вързопче и се оформя върху плота с помощта на дланите, така че да се получи идеално топче. Може да се направи и с помощта на дланите, като се държи между двете ръце и леко се плъзга мезду тях.

Така се процедира и с останалите топки. След като са готови, се оставят да починат още 10-тина минути. През това време фурната се загрява. В купа се разбиват двата жълтъка с 1 с.л. прясно мляко.

След като малките питки са си починали, се намазват с жълтъците и млякото и се поръсват със сусам. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути, като е добре тавата да се обърне веднъж, за да се изпекат равномерно.

След като са готови, пълнените питки се оставят да починат, покрити с кърпа, и се поднасят с чаша айран или друго питие по избор.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Едно кубче мая за 750 гр.брашно е много,тъй като 1/2 кубче е за 1 кг.брашно.
01.12.2023 12:52
1
1
Покажи всички подкоментари