Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Качамак»Добруджанска мамалига

Добруджанска мамалига

Баш МайстораБаш Майстора
Новак
2325164
Добруджанска мамалига
Снимка: Баш Майстора
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Количество вода може да се замени с прясно мляко. Кашкавалът може да се замени със свински пръжки /джумерки/."

Необходими Продукти

  • царевичен грис - 500 г
  • сирене - 200 г
  • краве масло - 50 г /олио/
  • червен пипер - 1 с.л.
  • вода - 2.5 л.
  • сол - 1 с.л.
  • кашкавал - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата се слага в голяма тенджера да заври. След това се прибавя към нея 1 с.л. сол.

Към врящата подсолена вода се добавя царевичен грис по малко. Бърка се непрекъснато, за да няма топчета. Царевичният грис трябва да поври на бавен огън за около пет, шест минути.

Трябва да се сгъсти и се дърпа от котлона. Това се разбира, като царевичният грис започне да се отделя от стените на тенджерата.

Кравето масло се разтопява в тиган. След като се разтопи, се добавя и червеният пипер. Бърка се съвсем малко, за да не прегори.

След това в тава се изсипва готовата добруджански качамак, отгоре се натрошва малко сирене и се залива със запръжката от маслото и червения пипер.

Докато е топла, мамалигата може да се поръсва с настърган кашкавал.

Добруджанска мамалига се сервира топла.

PS: Количество вода може да се замени с прясно мляко. Кашкавалът може да се замени със свински пръжки /джумерки/.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: