Начин на приготвяне
Яйцата се чукват в купата на миксера. Разбиват се добре. Добавя се захарта. Отново се разбива до снежен крем. Постепенно се добавя брашното, като се разбърква внимателно със шпатула, за дс не загубва пухкавостта си сместа.
Подготвят се две тави с един и същ диаметър, с хартия за печене, която да покрива и стените. Леко се намазнява и половината смес се изсипва. Пече се в предварително загрята на 180 °C фурна за около 35 минути.
Същото се повтаря и с втория блат. Пекох блатовете по отделно, защото използвах по-широк диаметър от форма за торта. Охлаждат се.
Подготвя се кремът. Маслото на стайна температура се слага в купата на миксера и се разбива за 1 минута. Добавя се сметаната на прах и се разбива на ниска степен на миксера. Постепенно се добавя прясното мляко, като непрекъснато се разбива. Накрая се разбива на бърза степен до получаване на гъста сметана.
Маслените бисквити се блендират по отделно на трохи. Слагат се в две купички. Бананите се обелват и нарязват на филийки.
Сметановата торта се сглобява. Върху поднос или подходящ съд се слага единия пандишпанов блат. Сиропира се малко с компот. Слага се половината или почти половината сметана. Разпределя се равномерно.
Бананите се нареждат отгоре. Слага се вторият блат. Леко се сиропира. Цялата торта се покрива с останалата сметана - отгоре и отстрани. Заглажда се. Декорира се с блендираните маслени бисквити, като ин и ян или може да развихрите въображението си.
Тази торта с класически пандишпанов блат е толкова лека и вкусна, че веднага след свещичките нямаше и следа от нея. Опитайте я!