Начин на приготвяне
Яйцата се чукват в купата на миксера. Добавят се захарта и ваниловата захар. Разбиват се. Олиото се добавя на тънка струйка, като продължава да се разбива. Добавя се и лимонадата, като тя задължително трябва да бъде газирана, за да се получи ефекта на бухналия блат. Разбърква се.
Брашното се добавя постепенно. Добавя се бакпулвера и се разбърква отново. Фурната се пуска на 180 градуса да загрее.
Подготвя се форма за торта с падащ ринг, като се намазнява и набрашнява. Полученото тесто, по-рядко от кексово тесто, се изсипва във формата. Пече се до готовност, около 40 минути. След края на печенето блата се оставя в изключената фурна за 20 минути. Готовият пандишпанов блат се изкарва върху решетка, за да се охлади.
Плодовете от кайсиевия компот се изцеждат, като сока на компота също ще се използва. В купата на мискера се изсипва сладкарската сметана. Разбива се. Добавя се крема сиренето и отново се разбива.
Плодчетата кайсии се нарязват на ситно. Добавят се в сметановата смес. Вафлената кора се начупва и се добавя. Добавят се и фъстъчения крокан.
Сместа се разбърква с шпатула. Вече охладения блат се разрязва, като бухналата част от блата се отрязва. Останалата част се разрязва на 2 равни блата. За един сладкиш е необходим един от блатовете.
Отстраненият бухнал блат се нарязва на малки парченца и се добавя в сметановата смес. Отново се разбърква добре в шпатула. Единия блат се разполага в подходящ съд.
Напоява се по желание с повече или по-малко от сока на компота. Сметановата смес също е количество за 2 сладкиша, затова половината от сместа се разпределя върху блата.
Чаените бисквити се натрошават и с тях се декорира сиропираната торта.
Получава се нещо невероятно! Истински празник за сетивата е тази торта с пандишпанов блат и чуден крем!