Начин на приготвяне
Турската дума Кашик (kaşık) в буквален превод означава лъжица и от там идва и името на салатата с домати.
Салатата Кашик се яде директно с лъжицата.
Тази градинска салата се отличава от останалите зеленчукови салати предимно по начина на нарязване на зеленчуците - те трябва да са нарязани на ситни кубчета.
Доматите се попарват и обелват, нарязват си на ситно.
Краставицата и лукът се обелват и наситняват, чушките се почистват от семената и се нарязват на лентички, след това на кубчета.
Всички зеленчуци се прехвърлят в голяма купа, добавя се ситно нарязан магданоз, зрънца нар и зеленчуковата салата се овкусява със сол, щипка-две лют червен пипер, сока от половин лимон, сок от нар и зехтин.
Разбърква се хубаво и се поднася в купички или в подходящи дълбоки чинии. Яде се с лъжица!