Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Тесто за оформени питки

Тесто за оформени питки

NadyaNadya
Новак
134
Тесто за оформени питки
Снимка: Nadya
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
160 мин.
Порции
15
"Мажем с разбит жълтък с малко прясно мляко и печем около 35-45 мин на 180 °С разкошно оформената питка."

Необходими Продукти

  • суха мая - за кг брашно
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • орио - 100 мл
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 900 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • топла вода - 250 мл
  • сусам - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, активираме маята. Сипваме я в купичка заедно с 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно и 50 мл хладка вода.

Разбъркваме хубаво и оставяме да втаса за 10-15 мин.

През това време в голяма купа сипваме леко затопленото прясно мляко, останалата вода, олиото, 1 яйце и 1 белтък, 1 с.л. захар и 1 с.л. сол и разбъркваме хубаво.

След като маята бухне, слагаме и нея в сместа. Пресяваме брашното и го добавяме бавно, докато разбъркваме с лъжица. Когато вече е готово за месене, го изваждаме и месим до получаване на много мекичко и гладко тесто.

Оставяме го покрито със стреч или кърпа да втаса на топло около 40-50 мин. Друг и по-бърз вариант, включваме фурната на 50°С, когато загрее, я изключваме и слагаме тестото за погачата покрито да втаса.

За около 15 мин е готово за оформяне празничната погача. Когато оформим питката, по желание я оставяме да втаса втори път.

Мажем с разбит жълтък с малко прясно мляко и печем около 35-45 мин на 180 °С разкошно оформената питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: