Начин на приготвяне
Първо, активираме маята. Сипваме я в купичка заедно с 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно и 50 мл хладка вода.
Разбъркваме хубаво и оставяме да втаса за 10-15 мин.
През това време в голяма купа сипваме леко затопленото прясно мляко, останалата вода, олиото, 1 яйце и 1 белтък, 1 с.л. захар и 1 с.л. сол и разбъркваме хубаво.
След като маята бухне, слагаме и нея в сместа. Пресяваме брашното и го добавяме бавно, докато разбъркваме с лъжица. Когато вече е готово за месене, го изваждаме и месим до получаване на много мекичко и гладко тесто.
Оставяме го покрито със стреч или кърпа да втаса на топло около 40-50 мин. Друг и по-бърз вариант, включваме фурната на 50°С, когато загрее, я изключваме и слагаме тестото за погачата покрито да втаса.
За около 15 мин е готово за оформяне празничната погача. Когато оформим питката, по желание я оставяме да втаса втори път.
Мажем с разбит жълтък с малко прясно мляко и печем около 35-45 мин на 180 °С разкошно оформената питка.