Начин на приготвяне
Първо слагам маята, натрошена в купа със захарта и 3 с.л. брашно, доливам от хладката вода, която съм смесила предварително с прясното мляко. Покривам купата с кърпа и оставям 20 минути да шупне, или да се активира маята. Маята е готова, когато е удвоила обема си и има в нея мехурчета.
Да не пропусна да кажа, че помещението и всички продукти трябва да са топли. Кухнята да е топла, а продуктите на стайна температура. Докато маята се активира си пресявам брашното, може и два пъти, за пухкавост на питката.
Разделям си брашното на око на две части, като в едната, която ще смесвам с маята съм сложила солта. Леко я смесвам с брашното, правя малко кладенче и в него слагам течните съставки.
Разбърканите яйца (отделила съм 1 жълтък за намазване на втасалата питка) с вилица, ги сипвам първо, после добавям смесените вода и прясно мляко, леко топли, олиото - 5-6 с.л., и шупналата мая.
Разбърквам с лъжица и постепенно добавям останалото тесто, като в определен момент вече меся с ръка в купата. Трябва да се получи меко на пипане тесто. Ако трябва на набрашнен плот си меся тестото още малко. Удрям 100 пъти в плота.
Омазнявам купата с олио и тестото го омазнявам също. Затварям с прозрачно фолио и кърпа върху него и оставям на топло за час да втаса тестото. Тестото е втасало, когато е удвоило обема си. Изваждам го отново на набрашнения плот и го доомесвам още малко след втасването. Разделям тестото на три и всяка част на още 4. От тези 4 топки разточвам кръгли кори, които намазвам обилно с олиото, което е 100 мл.
И така слагам една върху друга корите по 4 . Разрязвам на 8 триъгълника и навивам на кифлички откъм широката им част. Оставям всички части на плота, докато оформя всичкото тесто. Кифлите подреждам по мое виждане в тавичката. Другата част я разточвам на 4 кръгли кори отново и навивам на дебело руло. От средата му правя разрези, на 1 см ширина.
Продължавам да го навивам и слагам като охлюв с средата на средна тавичка върху хартия за печене. И третата част от тестото правя на 6 еднакви топки. Тях ги подреждам във форма на слънце, с една в средата. Оставям така питките да втасат докто изпълнят тавичките си. Намазвам питките с разбъркания жълтък, разбъркан с няколко капки олио и няколко капки прясно мляко.
Поръсвам със сусам и пека на 160 градуса първо само на долен, после толкова на двата реотана, ако има сурови места със алуминиево фолио оставям още малко във фурната. Проверявам с дървен шиш. Изваждам и пет минути оставям в тавата, после на скара да се охладят, за да не се задушат.
Премествам в подходящи чинии или подноси за сервиране. Така питките стават малки и се изпичат по- лесно! Да ви е вкусно! Оформянето всеки път правя по различен начин, важен е вкусът!
Трите питки от едно тесто са готови.
Коментари