Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Траен коледен щолен

Траен коледен щолен

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5156k1k3k5
Траен коледен щолен
Снимка: Людмила
1 / 4
17/12/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20
"Коледен щолен по мой вкус, който издържа до няколко седмици - ако не го привършите скоростно, естествено"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • бакпулвер - 10 г
  • захар - 200 г
  • фина извара - 100 г
  • стафиди - 250 г или други сушени плодове
  • яйца - 2 бр.
  • портокалова кора - на 1 цитрус
  • лимонова кора - на 1 цитрус
  • масло - 100 г меко (+ още малко за намазване)
  • бадеми - 100 г
  • ромова есенция - 10 г
  • пудра захар - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Коледен щолен по мой вкус.

Отдавна не съм правила този вкусен коледен хляб, предпочитам мини щолени, но тази година си нагодих рецепта по мой вкус.

Не харесвам много видове сушени плодове на едно място, затова, ако някой е като мен, може да опита рецептата за щолен.

Първо, разбих яйцата със захарта и прибавих мекото масло, изварата (аз си я приготвих от прясно мляко с лъжица кисело, кипвам и прецеждам), коричките от лимон портокал, след това прибавих стафидите, предварително накиснати в малко повече от половин чаша топла вода, в която разтворих пакетче есенция ром.

Следва брашното с бакпулвера, бъркам с лъжица, а накрая прибавям бадемите, нарязани на едро.

Оформям тестото и разделям на две части. Всяка част разстилам на правоъгълник и навивам на руло. Натискам през средата и поставям върху хартия за печене в тавата за печене.

Фурната се загрява на 180 °C и се пече около 38-40 минути. Като след първите десетина минутки намалявам на 160 °C. Малко преди края на печенето мажа с меко масло на два пъти и печенето продължава до готовност.

Още горещите щолени поръсвам обилно с пудрата захар.

Напълно охладени можем да нарежем.

Щолените издържат дълго - няколко седмици.

Желая ви чудесен следобед!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: