Начин на приготвяне
Коледен щолен по мой вкус.
Отдавна не съм правила този вкусен коледен хляб, предпочитам мини щолени, но тази година си нагодих рецепта по мой вкус.
Не харесвам много видове сушени плодове на едно място, затова, ако някой е като мен, може да опита рецептата за щолен.
Първо, разбих яйцата със захарта и прибавих мекото масло, изварата (аз си я приготвих от прясно мляко с лъжица кисело, кипвам и прецеждам), коричките от лимон портокал, след това прибавих стафидите, предварително накиснати в малко повече от половин чаша топла вода, в която разтворих пакетче есенция ром.
Следва брашното с бакпулвера, бъркам с лъжица, а накрая прибавям бадемите, нарязани на едро.
Оформям тестото и разделям на две части. Всяка част разстилам на правоъгълник и навивам на руло. Натискам през средата и поставям върху хартия за печене в тавата за печене.
Фурната се загрява на 180 °C и се пече около 38-40 минути. Като след първите десетина минутки намалявам на 160 °C. Малко преди края на печенето мажа с меко масло на два пъти и печенето продължава до готовност.
Още горещите щолени поръсвам обилно с пудрата захар.
Напълно охладени можем да нарежем.
Щолените издържат дълго - няколко седмици.
Желая ви чудесен следобед!