Начин на приготвяне
Сушените плодове се нарязват на ситно и се заливат с бренди, след което се оставят така за няколко часа.
Млякото се затопля и се добавя 1-2 с.л. от брашното, меда и маята и се оставя да шупне на топло.
Останалото брашно се пресява. Добавят се солта и подправките. В центъра се прави кладенче, в което се сипва млякото. Маслото се поставя на парченца около кладенчето.
Меси се гладко тесто, като постепенно се прибавят нарязаните ядки и отцедените от течността сушени плодове. Оформя се топка, маже се с мазнина и се оставя за 1.5-2 часа да втаса.
След като удвои обема си, тестото се меси още веднъж. Оформя се като щолен и се слага в тавичка, застлана с хартия за печене. Оставя се да втаса за още 1 час.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Ако е необходимо, щоленът се покрива по време на печенето с алуминиево фолио, за да не прегори.
Готовият щолен се намазва с разтопено масло, докато е още топъл, и се овалва обилно в пудра захар.