Начин на приготвяне
Започнете с тестото за щолена:
Пресейте брашното в голяма купа и прибавете захарта, солта,
маята, настърганите цитрусови кори, канелата и индийското орехче и объркайте добре.
Направете кладенче в брашното и прибавете млякото, яйцата и мекото масло, нарязано на кубчета (може да се замести с кокосово или какаово масло). Разбъркайте с лъжица, докато се образува грубо тесто (6-10 мин)
(Ако имате миксер е представка за тесто, можете да я ползвате за началното замесване на тестото.)
Омесете тестото върху набрашнена повърхност, докато стане гладко и еластично (това би отнело около 6-8 мин).
Върнете тестото за щолена обратно в купата и я покрийте добре със стреч фолио или леко навлажнена кухненска кърпа. Оставете го да втаса на стайна температура, докато минимум удвои обема си (между 2 и 10 часа)
Докато тестото втасва, смесете сушените плодове и бадеми в малка купичка и прибавете рома.
След като тестото вече е удвоило обема си, го премесете за около 2-3 мин със сместа от сушените плодове.
Работете върху леко набрашнен плот и оформете тестото по ваш избор, може да бъде сплетено на 2 плитки или на 1 венец.
Ако щолените са 2, оставете поне по 4-5 пръста разстояние между тях в тавата.
Покрийте тавата със стреч фолио или леко навлажнена кърпа и оставете щолените да втасват за около 20-40 минути.
Загрейте фурната на 180°C. Печете ги около 45-60 минути. Проверете с клечка дали са готови.
По избор:
Малко преди да станат готови щолените, стопете около 150 г масло в малка тенджерка. Извадете тавата от фурната и намажете щолените обилно със стопено масло. Поръсете ги обилно с пудра захар, докато са все още горещи.
Консумира коледен щолен със сушени плодове се охладен.
Коментари