Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Масленки»Бадемови сладки със солен карамел за Коледа

Бадемови сладки със солен карамел за Коледа

Бадемови сладки със солен карамел за Коледа
Снимка: Росица Петрова
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Бадемовите сладки със солен карамел за Коледа внасят много сладост и настроение на трапезата."

Необходими Продукти

  • масло - 220 г
  • пудра захар - 200 г
  • какао - 50 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • ванилия - 2 прахчета
  • брашно - 250 г
  • бадеми - 150 г сурови
  • СОЛЕН КАРАМЕЛ
  • захар - 5 с.л.
  • краве масло - 30 г
  • сол - 1/3 ч.л.
  • сметана - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото за тези бадемови сладки трябва да е меко, затова го извадете от хладилника няколко часа преди употреба.

Пригответе соления карамел, като карамелизирате 5 лъжици захар, до светъл карамел. След това добавете маслото и солта. Бъркайте, докато маслото се усвои.

Дръпнете съда от котлона и прибавете сметаната. Разбъркайте внимателно и след това върнете на котлона за още 2-3 минути. Оставете карамеления сос да се охлади.

Нарежете или смелете в блендер бадемите.

Разбийте с миксер маслото и пудрата захар за няколко минути.

След това прибавете ванилиите, щипка сол и жълтъците на яйцата. Белтъците заделете в отделен съд, те ще ви трябват по-късно.

Отново разбийте сместа с миксера.

Добавете и прясното мляко. Разбъркайте.

Пресейте брашното и какаото и ги добавете на части, първоначално бъркайки с лъжица, а накрая доомесете тестото с ръце.

Разбийте белтъците и покрийте 2 тави с хартия за печене.

От тестото късайте късове с големина на орех и ги оформете на топчета.

Потопете всяко топче първо в разбитите белтъци, а след това го оваляйте в бадеми.

Наредете сладките в тавата на разстояние една от друга.

След това направете малка дупка в средата.

Аз ползвах дръжката на дървена лъжица, но може и с пръст.

Сложете маслените сладки да се пекат в загрята фурна на 180 °С за 10 минути.

От това количество излизат 2 тави от тези на фурната.

След като сладките се опекат оставете да се охладят напълно, а после напълнете със соления карамел. Най-лесно става с пош с тънък накрайник.

Ако карамелът се е стегнал много, може да го затоплите за кратко на много слаб котлон.

Тези сладки с ядки стават чудни. Опитайте ги! Бадемовите сладки със солен карамел за Коледа внасят много сладост и настроение на трапезата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Прелестни!
22.12.2023 23:33
1