Начин на приготвяне
Започваме приготвянето на баклавата.
Слагат се два листа от корите, поръсват се с малко от царевичното брашно и с орехи, в по-тясната страна на листа се поставя точилката, с която навиваме стегнато руло.
Изваждаме точилката и с нож режем на еднакво разстояние парчета, които нареждаме в тава прави (да се вижда рулото отвътре, не знам дали обясних правилно), като ги нареждаме плътно едно до друго.
Запълнената тава оставяме в сухо помещение да престои поне два три дни, като от време на време разместваме леко всяко парче, за да изсъхне и да не мирише на мухъл.
След това идва ред на печенето и сиропирането. Загряваме маслото (аз малко повечко го загрявам, защото ароматът става по-хубав), с четка или с памуче се напоява всяко парченце.
Пече се на предварително загрята на 150-160 градуса до златисто.
Сиропът се приготвя, като сложим захарта, водата и две резенчета лимон, като заври, изваждаме резенчетата лимон и варим на по-бавен огън още около 20 минути, добавяме ванилия и оставяме да изстива.
Заливаме баклавата по нашенски със сиропа като едното трябва да е студено, другото топло. Преди консумация е хубаво да престои поне 1 нощ :)
PS: Аз имах 400 г орехи и не ми стигнаха, защото обичам баклавата с много орехи, затова в средата парченцата са без орехи, но пак стават хубави.
Оригиналната рецепта е много интересна. Разликата е, че корите се точат, нарежда се по същия начин и тавите с баклава се оставят за поне две седмици да изсъхват в сухо помещение, като през два-три дни всяко парче се размества, за да не плесеняса и да изсъхва равномерно.
След като е изсъхнала вече, се пече и сиропира.
Много трудоемко, но си заслужава, но и по този начин направена е близо до оригинала и е много вкусна.
Коментари