Начин на приготвяне
За пълнежа изсипете сушените плодове в три отделни купи, всеки вид в отделна, и всяка залейте с гореща вода. Щом плодовете омекнат, отцедете ги от водата и ги пасирайте също по отделно. Към стафидите добавете супена лъжица ром и кората от един лимон, към сушените сини сливи канелата, а към сушените кайсии - настърганата кора от портокал.
За тестото разбийте яйцето и постепенно добавете захарта, докато се разтопи. Прибавете заквасената сметаната и ванилията. На части добавяйте от брашното, пресято с бакпулвера и замесете меко тесто. Не добавяйте повече брашно, а го увийте със стреч фолио и го приберете в хладилника за около час-два. След това разделете охладеното тесто на 6 равни топки като ги измерите с помощта на кухненска везна.
Всяка топка тесто разточете на тънък правоъгълник като поръсвате работния плот и точилката с малко брашно.
Две от корите намажете със стафидите, две със сините сливи и останалите две с кайсиите. Всяка намазана кора завийте на руло откъм дългата страна. Подредете шестте рула в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за около 25-30 минути в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. След като рулата напълно изстинат изрежете краищата им и ги нарежете на парчета около 2 см.
За крема смесете в купа течната сметана, захарта и ванилията и ги разбийте за 4-5 минути с миксер до пухкава смес. Добавете и заквасената сметана и отново разбъркайте до хомогенност.
Сглобяване: На дъното на равна чиния за торта сложете ринг с диаметър 20 см. и го облепете от вътрешната страна със стреч фолио или ленти хартия за печене. Размажете 2-3 с.л. от крема на дъното му.. Върху него подредете в кръг половината от нарязаните рула, като ги редуват така, че шарките да са подредени равномерно. С помощта на лъжица полейте върху рулата половината от студеното прясно мляко (75 мл.). Покрийте с 1/3 от сметановия крем. Отгоре наредете останалата половина от нарязаните рула, полейте с останалото прясно мляко и покрийте отново със сметанов крем и загладете. Остатъкът от сметановия крем приберете в хладилника, ще ги използваме за да покрием тортата и от страни, но след като тя стегне поне за един ден в хладилник.
За украсата разтопете шоколадовия кувертюр на водна баня и го разлейте а тънък равен слой в тава върху хартия за печене. Оставете го леко даизстине и го завийте по дългата страна с хартията на руло. Завийте крайщата като бонбон, за да не се развива и го приберете в хладилник докато се втвърди.
Охладената торта оформете, като отстраните ринга и фолиото или хартията отстрани. С помощта на сладкарски нож замажете останалия сметанов крем по страните на тортата и загадете. Развийте и леко начупете шоколадовия ковертюр и украсете тортата с него отстрани, като леко притискате, за да залепнат за крема.
Отгоре украсете тортата, като намажете клонките розмарин с малко мед и след това ги оваляте в захар. Накрая поръсете със семенца нар.
Да ви е сладко!
Източник: Вкусно с Йоли