Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта коледно пънче със сушени плодове

Торта коледно пънче със сушени плодове

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Торта коледно пънче със сушени плодове
Снимка: Зори
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
155 мин.
Порции
8
"Коледна торта мечта - хапвайте с мярка и добра компания!"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 130 г
  • заквасена сметана - 250 г
  • ванилия - 1 прахче (0.2 г)
  • брашно - 420 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • за пълнежа
  • стафиди - 150 г
  • ром - 1 с.л.
  • настъргана кора от 1 лимон
  • сушени кайсии - 150 г
  • кора от 1 портокал
  • сушени сливи - 150 г, без костилки
  • канела - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 150 мл, хладко
  • за крема
  • заквасена сметана - 500 г
  • течна пълномаслена сметана - 100 мл.
  • захар - 120 г
  • ванилия - 1 бр.
  • за украса
  • шоколадов кувертюр - 200 г
  • мед - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • розмарин - пресни клонки
  • нар - 2 с.л. семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пълнежа изсипете сушените плодове в три отделни купи, всеки вид в отделна, и всяка залейте с гореща вода. Щом плодовете омекнат, отцедете ги от водата и ги пасирайте също по отделно. Към стафидите добавете супена лъжица ром и кората от един лимон, към сушените сини сливи канелата, а към сушените кайсии - настърганата кора от портокал.

За тестото разбийте яйцето и постепенно добавете захарта, докато се разтопи. Прибавете заквасената сметаната и ванилията. На части добавяйте от брашното, пресято с бакпулвера и замесете меко тесто. Не добавяйте повече брашно, а го увийте със стреч фолио и го приберете в хладилника за около час-два. След това разделете охладеното тесто на 6 равни топки като ги измерите с помощта на кухненска везна.

Всяка топка тесто разточете на тънък правоъгълник като поръсвате работния плот и точилката с малко брашно.

Две от корите намажете със стафидите, две със сините сливи и останалите две с кайсиите. Всяка намазана кора завийте на руло откъм дългата страна. Подредете шестте рула в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за около 25-30 минути в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. След като рулата напълно изстинат изрежете краищата им и ги нарежете на парчета около 2 см.

За крема смесете в купа течната сметана, захарта и ванилията и ги разбийте за 4-5 минути с миксер до пухкава смес. Добавете и заквасената сметана и отново разбъркайте до хомогенност.

Сглобяване: На дъното на равна чиния за торта сложете ринг с диаметър 20 см. и го облепете от вътрешната страна със стреч фолио или ленти хартия за печене. Размажете 2-3 с.л. от крема на дъното му.. Върху него подредете в кръг половината от нарязаните рула, като ги редуват така, че шарките да са подредени равномерно. С помощта на лъжица полейте върху рулата половината от студеното прясно мляко (75 мл.). Покрийте с 1/3 от сметановия крем. Отгоре наредете останалата половина от нарязаните рула, полейте с останалото прясно мляко и покрийте отново със сметанов крем и загладете. Остатъкът от сметановия крем приберете в хладилника, ще ги използваме за да покрием тортата и от страни, но след като тя стегне поне за един ден в хладилник.

За украсата разтопете шоколадовия кувертюр на водна баня и го разлейте а тънък равен слой в тава върху хартия за печене. Оставете го леко даизстине и го завийте по дългата страна с хартията на руло. Завийте крайщата като бонбон, за да не се развива и го приберете в хладилник докато се втвърди.

Охладената торта оформете, като отстраните ринга и фолиото или хартията отстрани. С помощта на сладкарски нож замажете останалия сметанов крем по страните на тортата и загадете. Развийте и леко начупете шоколадовия ковертюр и украсете тортата с него отстрани, като леко притискате, за да залепнат за крема.

Отгоре украсете тортата, като намажете клонките розмарин с малко мед и след това ги оваляте в захар. Накрая поръсете със семенца нар.

Да ви е сладко!

Източник: Вкусно с Йоли

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: