Коледно пънче с ганаш

Русиана МихайловаРусиана Михайлова
Помощник Готвач
2117523961k1
Коледно пънче с ганаш
Снимка: Русиана Михайлова
1 / 2
17/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8-10
"Едно от чудесата на Коледа са уникално вкусните сладкиши, които домакините подготвят за празника"

Необходими Продукти

  • брашно - 60 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • захар - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • за шоколадовия ганаш
  • сметана - 500 мл течна сладкарска
  • шоколад - 500 г черен
  • ром - 1 ч.л. тъмен
  • за масления крем
  • масло - 250 г
  • пудра захар - 380 г
  • инстантно кафе - 1 с.л.нес
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме жълтъците от белтъците и разбиваме първите с 1/3 от захарта. С останалата захар разбиваме белтъците и добавяме поетапно жълтъците, брашното и бакпулвера.

Разбъркваме добре и прехвърляме в правоъгълна тавичка. Печем на 180 градуса. Готовият блат вадим и оставяме да се охлади.

През това време разбиваме маслото и прибавяме първо пудрата захар, а после и нес кафето, което сме разтворили в 1/2 с.л. вода.

След силно разбиване заделяме малко от крема, а с останалата покриваме блата. Завиваме го на руло и го покриваме с останалия крем. Прибираме на хладно за около 120 минути.

През това време правим ганаша. Поставяме сметаната на котлона и преди да е завряла, пускаме в нея шоколада. Махаме от огъня и бъркаме до хомогенност. Когато се охлади малко, пъхване крема в хладилника да се постегне, но не прекалено.

С получения ганаш мажем рулото и с помощта на вилица правим вертикални чертички. После част от сладкиша може да се разреже под ъгъл и да се оформи като клон на дърво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: