Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на пласта от желирано Манго, тъй като ще му трябва време да стегне.
Оставяме желатина да се хидратира в студена вода. През това време смиламе обеленото и почистено манго. Слагаме пюрето в касерола заедно със захарта и лимоновия сок и бавно загряваме на котлона до 90 °C. Оставяме така за около 10 минути, без сместа да завира. После дърпаме от котлона, прибавяме желатина (добре отцеден) и разбъркваме хубаво.
Покриваме със стреч фолио малка форма за торта (15 см диаметър) и изливаме плодовата смес на равен пласт. Оставяме в хладилника за около 8 часа или до следващия ден.
След като желатинът е стегнал, приготвяме блата за тортата, който е обикновен пандишпан. По принцип не се слага бакпулвер, но ако сте начинаещ, може да сложите щипка от набухватели за по- сигурно.
Разбиваме жълтъците на водна баня със половината захар, докато станат на гъст светъл крем. После разбиваме белтъците с щипка сол до получаване на твърд сняг. Сложете и останалата захар на части, докато разбивате.
Смесване крема от жълтъци с брашното и накрая добавяме на части белтъците, като бъркаме плавно с шпатула, за да остане тестото максимално пухкаво.
Сипваме във форма с откопчаващ се ринг, покрита с хартия за печене. Заглаждаме с шпатула и печем 10-12 минути на 180 °C в предварително загрята фурна.
След като готовият блат поизстине, може да го сиропирате със затоплено прясно мляко, малко захар и ликьор. Това е по желание, аз винаги го правя, макар че не е дадено в оригиналната рецепта.
Когато и този компонент от празничната торта е готов, се заемаме с крема.
Бадемовият мек турон от Хихона е вид испанска халва, която може да си купите от специализирани магазини. Също така може да си я приготвите много лесно, пускала съм рецепта за такъв Турон тук в сайта.
Натрошете на ситно халвата или я пуснете в блендер за няколко секунди. Заделете 70-80 до 100 грама и останалото количество разбъркайте със млякото, сметаната и захарта. Загрейте на умерен огън (100 °C) и бъркайте, за да се разтопят турона и захарта. Добавете куахадата и бъркайте за още кратко. Ако не може да намерите куахада, опитайте с желатин (количество, което да съответства на количеството крем).
Сипете половината от крема върху блата и оставете на студено за 15 минути, стяга бързо.
Отгоре сложете желатина от манго, който е с по-малък диаметър от този на основната форма.
Залейте с останалия крем и оставете да стегне за около 4 часа на хладно.
Преди сервиране поръсете със заделения смлян турон и украсете по ваш вкус.
Уникално вкусна, ефектна и лесна торта от бадемов турон и манго. Съжалявам, че не успях да направя повече снимки когато вече беше готова. Единствено успях да щракна едно парченце преди да бъде нападнато от гостите ми :)