Начин на приготвяне
Бадемите се натрошават. Сто и петдесет грама от маслото се смесват със 100 грама от захарта, 2 яйца, брашното, половин чаша сметана, солта и се замесва тесто.
Разделя се на две неравни части. По-голямата се разточва и се слага в намазана с мазнина тава. От по-малката се прави дълга лента, която се слага по ръба на тестото в тавата. Пече се 30 минути на 220 градуса.
Останалото масло се разбива до бяло. Четири жълтъка се смесват с останалата захар, добавя се настърганата лимонова кора, разбитото масло, натрошените бадеми, останалата сметана и всичко се разбърква не по-малко от десет минути.
Добавят се 10 разбити на сняг белтъка. Тази смес се слага върху изпечения блат и се връща във фурната за още 15 минути.