Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците, като 6 жълтъка ще ви трябват за крема.
Разбийте белтъците с щипка сол до не твърд сняг. За целта използвам кухненския робот, но и миксер може, разбира се.
Когато се разпенят, добавете захарта и продължете с разбиването. Ако разбиете белтъците до твърди върхове, възможно е блатовете след изпичане да са чупливи.
Така че, спрете разбиването малко преди да станат като за целувки. След това добавете орехите и объркайте с шпатула, внимателно, за да запазите въздуха.
След като получите еднородна смес, я разделете на 5.Аз си приготвям 5 кръга с 23 см диаметър от хартия за печене и върху тях разпределям сместа за тортените блатове по равно.
Заглаждам и пека всеки орехов блат на 180 °C в предварително загрята фурна до леко покафеняване. Докато са топли, отстранявам внимателно хартията.
За крема смесвам захарта, водата и начупения шоколад в касерола и слагам на котлона. Бъркам непрекъснато до пълното разтопяване. Към горещата смес добавям предварително разбитите жълтъци, като разбивам с миксер. Не спирам, докато кремът не се посгъсти.
Отделно разбивам мекото масло до пухкав крем и към него добавям шоколадовия. Продължавам да разбивам до еднородност. Вече имате много вкусен шоколадов крем.
Следва да сглобите шоколадовата торта.
В подходящ поднос поставете блат и намажете с две лъжици от крема. Сложете втори блат и отново крем. С останалия крем измажете тортата Гараш, загладете и приберете в хладилника.
Аз я залях с глазура на другия ден.
За глазурата, загрейте сметаната до точката на завиране. Свалете от котлона и добавете начупения шоколад. Бъркайте, докато се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. Изчакайте да се охлади и залейте студената торта.
По желание гарнирайте с шамфъстък. Понеже моята торта Гараш беше за Нова година, направих шишарки от шоколад и я украсих с тях.
Аз не твърдя, че моята рецепта за тази вкусна торта Гараш е оригиналната, но гарантирам за вкуса, че е онзи същия, който помним от едно време.
Източник: kuhnyatanarumi.com
Коментари