Торта Гараш от едно време

РумиРуми
Новак
3233350
Торта Гараш от едно време2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
16
"Не твърдя, че моята рецепта за тази вкусна торта Гараш е оригиналната, но гарантирам за вкуса, че е онзи същия, който помним от едно време."

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • белтъци - 10 бр.
  • захар - 300 г
  • орехи - 400 г ситно смлени
  • за крема
  • масло - 300 г
  • захар - 100 г
  • вода - 100 г
  • шоколад - 100 г
  • за глазурата
  • шоколад - 100 г
  • сметана - 100 мл над 30%
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците, като 6 жълтъка ще ви трябват за крема.

Разбийте белтъците с щипка сол до не твърд сняг. За целта използвам кухненския робот, но и миксер може, разбира се.

Когато се разпенят, добавете захарта и продължете с разбиването. Ако разбиете белтъците до твърди върхове, възможно е блатовете след изпичане да са чупливи.

Така че, спрете разбиването малко преди да станат като за целувки. След това добавете орехите и объркайте с шпатула, внимателно, за да запазите въздуха.

След като получите еднородна смес, я разделете на 5.Аз си приготвям 5 кръга с 23 см диаметър от хартия за печене и върху тях разпределям сместа за тортените блатове по равно.

Заглаждам и пека всеки орехов блат на 180 °C в предварително загрята фурна до леко покафеняване. Докато са топли, отстранявам внимателно хартията.

За крема смесвам захарта, водата и начупения шоколад в касерола и слагам на котлона. Бъркам непрекъснато до пълното разтопяване. Към горещата смес добавям предварително разбитите жълтъци, като разбивам с миксер. Не спирам, докато кремът не се посгъсти.

Отделно разбивам мекото масло до пухкав крем и към него добавям шоколадовия. Продължавам да разбивам до еднородност. Вече имате много вкусен шоколадов крем.

Следва да сглобите шоколадовата торта.

В подходящ поднос поставете блат и намажете с две лъжици от крема. Сложете втори блат и отново крем. С останалия крем измажете тортата Гараш, загладете и приберете в хладилника.

Аз я залях с глазура на другия ден.

За глазурата, загрейте сметаната до точката на завиране. Свалете от котлона и добавете начупения шоколад. Бъркайте, докато се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. Изчакайте да се охлади и залейте студената торта.

По желание гарнирайте с шамфъстък. Понеже моята торта Гараш беше за Нова година, направих шишарки от шоколад и я украсих с тях.

Аз не твърдя, че моята рецепта за тази вкусна торта Гараш е оригиналната, но гарантирам за вкуса, че е онзи същия, който помним от едно време.

Източник: kuhnyatanarumi.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Голям смях сте с тези рецепти,къде са жълтъците в крема, които споменавате, нито в рецептата,нито в приготвянето, когато публикувате рецепта или я пишете точно,или не заблуждавайте хората???
12.01.2024 11:14
1
Анонимен
Анонимен
Slaga Se s 4erupkite haha
09.01.2024 00:20
Анонимен
Анонимен
Не е споменато орехите за блата блиндират ли се или се слагат цели
08.01.2024 17:30
1
1
Покажи всички подкоментари