Начин на приготвяне
Приготвяне на крема:
Всички съставки за домашните фунийки се слагат заедно в тенджера. Разбърква се с бъркалка на ръка.
Слага се на котлона и се бърка до сгъстяване. След това се сваля и оставя да изстине.
Приготвяне на фунийките:
В купа се пресява 400 гр брашно. В друга купа се обърква млякото със содата за хляб и амонячната сода. След това се добавят олиото, яйцата и захарта. Разбърква се и се изсипва при брашното. Замесва се тестото.
Постепенно се добавя още брашно. Не прекалявайте с брашното. Щом спре да ви лепне, е готово. Аз даже го оставям леко лепнещо, защото при разточване добавям още брашно.
Тестото се дели на 4 части. Всяка част се разточва на тънко - около 3-4 мм. След това се режат лентички с дебелина около 1 пръст.
Ползвам метални фунийки. Намазах ги само веднъж с малко масло. Взема се лентичка и се навива, като малко се застъпва. Фунийките пека на 180°C, като ги гледам постоянно. Щом леко се зачервят, ги вадя. Много лесно се вадят от формичките. Оставят се да изсъхнат.
Накрая се пълнят фунийките с крем и поръсват с малко смлени орехи. Трябва да престоят няколко часа, най-добре една нощ.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия
Коментари