Начин на приготвяне
За хека:
Намажете дъното на тавата с 2-3 с.л. олио и поставете филетата хек вътре. Добавете в тавата 100 или 200 мл. вода, в зависимост от размерите на тавата.
Овкусете филетата с подправки по ваш вкус: сол, черен пипер, сушен копър, чесън на прах и мащерка.
Добавете изтискан лимонов сок от 1 лимон (може да използвате и лимонов сок от бутилка).
Разрежете втория лимон на тънки резенчета и поставете по 1 или 2 резенчета върху всяко хек филе.
Изпечете рибата до готовност в предварително загрята фурна.
За доматения сос:
Задушете 1 морков в уок тиган, след което към него добавете и граха.
Когато зеленчуците са готови, прибавете ситно нарязаните домати в тигана.
Разбъркайте и добавете на вкус: сол, черен пипер, сушен босилек и чесън на прах.
Важно: Добавете към доматения сос 1 с.л. захар, за да неутрализирате киселия вкус на домата.
Бъркайте често, до сгъстяване на соса за риба. Поднесете към хека.
Сервирайте филето от хек на фурна с доматен сос и добър апетит!