Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Доматен Сос»Филе от хек на фурна с доматен сос

Филе от хек на фурна с доматен сос

Гергана Г.Гергана Г.
Новак
11324
Филе от хек на фурна с доматен сос
Снимка: Гергана Г.
1 / 2
11/01/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2
"Сочно и много апетитно филе от хек на фурна с доматен сос."

Необходими Продукти

  • хек - 4 бр. филе
  • грах - 1 консерва (100 г)
  • домати - 1 консерва (200 г), ситно нарязани
  • моркови - 1 бр.
  • лимони - 2 бр.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 100 - 200 мл
  • сол
  • черен пипер
  • копър - сушен
  • чесън - на прах
  • мащерка
  • босилек - сушен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За хека:

Намажете дъното на тавата с 2-3 с.л. олио и поставете филетата хек вътре. Добавете в тавата 100 или 200 мл. вода, в зависимост от размерите на тавата.

Овкусете филетата с подправки по ваш вкус: сол, черен пипер, сушен копър, чесън на прах и мащерка.

Добавете изтискан лимонов сок от 1 лимон (може да използвате и лимонов сок от бутилка).

Разрежете втория лимон на тънки резенчета и поставете по 1 или 2 резенчета върху всяко хек филе.

Изпечете рибата до готовност в предварително загрята фурна.

За доматения сос:

Задушете 1 морков в уок тиган, след което към него добавете и граха.

Когато зеленчуците са готови, прибавете ситно нарязаните домати в тигана.

Разбъркайте и добавете на вкус: сол, черен пипер, сушен босилек и чесън на прах.

Важно: Добавете към доматения сос 1 с.л. захар, за да неутрализирате киселия вкус на домата.

Бъркайте често, до сгъстяване на соса за риба. Поднесете към хека.

Сервирайте филето от хек на фурна с доматен сос и добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: