Начин на приготвяне
Измийте и подсушете повърхността и коремчетата на рибата. Натъркайте със сол и пипер.
В тавичка сипете доматеното пюре и виното. Положете отгоре ципурите и в коремчетата им поставете по 1 дафиново листо (или по 2, ако са по- малки) Мушнете и клонки розмарин.
Измийте скилидките чесън, без да ги белите, само премахнете външните люспи. Смачкайте ги леко с широката част на нож или с длан и подредете около рибата.
Залейте със зехтина, поръсете със още сол, магданоза и ситно скълцания див лук и пъхнете в загрята на 230 градуса фурна. Печете така 10 минути и намалете на 180 градуса за още 15-20 минути.
Един изключително лесен и бърз начин да имаме вкусна гозба с печена риба на празника Никулден или при всеки специален повод.
Добър апетит!