Начин на приготвяне
Вкъщи често приготвям жито, обикновено го хапване всеки според вкуса си. Особено вкусно и полезно се получава с прясно мляко и мед.
Този път сварих житото в мултикукъра на програма за бял ориз. Съотношение пшеница и вода е 1:3.
След като се освободи капакът и налягането спадна, отворих уреда и добавих прясното мляко и стафидите, включих отново програмата, но внимавах да не се затвори херметически, а само да започне да се вари.
Става бързо. Но вие може да ползвате на този етап вече и котлона, ако се притеснявате да кипнете млякото в уреда.
Когато се охлади лесното ашуре до приблизително 60 °C, добавих и мед на вкус.
Разлях в чашки и поръсих с малко натрошени орехи. Може да сложите канела, но аз така предпочитам.
Ашуре с пшеница и прясно мляко е подходящ десерт за здравословно хранене или пък закуска.