Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Ориз на фурна»Ориз с пилешки бутчета по възможно най-вкусния начин

Ориз с пилешки бутчета по възможно най-вкусния начин

MilenMilen
Новак
1214330
Ориз с пилешки бутчета по възможно най-вкусния начин
Снимка: Milen
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Ориз с пилешки бутчета по възможно най-вкусния начин - какво повече да добавим.."

Необходими Продукти

  • За бульона
  • пилешки изрезки - 1 кг или пилешки кокали
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1/2 малка глава или 2 стебла селъри
  • бахар - 6 зърна
  • черен пипер - 12 зърна
  • дафинови листа - 2
  • мащерка - 1 щипка
  • За ориза
  • ориз - 400 г сорт балдо
  • пилешки бутчета - 8 долни
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • зехтин - 120 г екстра върджин
  • пилешки бульон - 1200 мл
  • чесън на прах
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прави се пилешки бульон със следните продукти:

1 кг пилешки изрезки или пилешки кокали или остатъци от печено пиле или флейки или крила заедно с посочените продукти.

Продуктите се заливат с 2-3 литра вода и се варят на слаб огън за 4-6 часа, отпенват се при нужда.

Получения пилешкия бульон се прецежда и се оставя да изстине, докато мазнината се втвърди, втвърдената мазнина отгоре се изхвърля.

В 1.5 литра от студения бульон слагаме 8 бр. измити пилешки долни бутчета до завиране, варим за 10 мин. на слаб огън, като отпенваме.

Ориза измиваме, докато водата стане прозрачна, и накисваме за 30 мин. Нарязват се лука и моркова и се задушават до омекване, добавя се ориза и за 2-3 минути се бърка внимателно, докато стане леко прозрачен.

Пилешките бутчета се изваждат от бульона и се разбъркват със смес от зехтин, чесън на прах, черен пипер и сол.

В тава се слага оризът и се залива с 1.2 литра горещ бульон, отгоре се нареждат бутчетата.

Пече се апетитното пиле с ориз на 160 °C с вентилатор в долната част на фурната за около 50 мин.

Хапнете си сладко ориз с пилешки бутчета по възможно най-вкусния начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: