Начин на приготвяне
Залейте стафидите с коняк или ром за 15-20 минути или просто само ги изплакнете под течаща вода.
В дълбока купа добавете яйцата, като отделите един белтък. Добавете захарта и ванилията.
Разбийте, докато захарта се разтопи.
Добавете брашното с бакпулвера. Отцедете стафидите и ги добавете към сместа.
Добавете и смлените орехи. Разбъркайте добре.
Разточете 2 кори с дебелина около 1 см според размера на тавата. Ако използвате готови бутер кори, ги изрежете, колкото е необходимо, за да паснат в тавата.
В тавата сложете хартия за печене и сложете едната кора. Излейте плънката и я разпределете равномерно.
От горе сложете другата кора. Слепете краищата, като ги притискате с пръсти.
Разрежете на порции и намажете с леко разбития белтък.
Печете в загрята на 180 °C фурна за 25-30 минути.
Оставете вкусната баклава да изстине напълно. Пригответе сиропа.
В 750 мл вода добавете 500 г захар и варете на среден огън за 30 минути.
По желание можете да добавите настъргана кора от 1 лимон.
Отстранете хартията и залейте обилно баклавата. Оставете я на хладно за няколко часа.
Нашата баклава с кексов пълнеж и стафиди е готова. Сочна, ароматна и вкусна.
Да ви е сладко!