Начин на приготвяне
За плънката:
Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме брашното с разбъркания в него бакпулвер и щипка сол. Прибавяме ореховите ядки, канела и ром.
За сиропа:
В тенджера сваряваме водата, захарта и ванилията на гъст сироп.
Разделяме корите на две части. Редим ги в намаза в масло тавичка, като всяка кора поръсваме с разтопеното масло.
След като сме наредили половината кори равномерно разпределяме плънката и продължаваме с реденето на другата половина, като завършваме с масло.
Нарязваме на триъгълници наредената баклава и печем в умерена фурна на 180 градуса до порозовяване. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп.
Покриваме баклавата и изчакваме поне един час да попие сиропа.
Лесната баклава с готови кори е готова.