Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Лесна баклава с кексова плънка и стафиди

Лесна баклава с кексова плънка и стафиди

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
891k167
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Нашата баклава с кексов пълнеж и стафиди е готова. Сочна, ароматна и вкусна. Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 2 опаковки
  • За плънката
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 100 г
  • орехи - 100 г
  • брашно - 120 г
  • стафиди - 100 г
  • ванилия
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • За сиропа
  • вода - 750 мл
  • захар - 500 г
  • лимони - 1 настъргана кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Залейте стафидите с коняк или ром за 15-20 минути или просто само ги изплакнете под течаща вода.

В дълбока купа добавете яйцата, като отделите един белтък. Добавете захарта и ванилията.

Разбийте, докато захарта се разтопи.

Добавете брашното с бакпулвера. Отцедете стафидите и ги добавете към сместа.

Добавете и смлените орехи. Разбъркайте добре.

Разточете 2 кори с дебелина около 1 см според размера на тавата. Ако използвате готови бутер кори, ги изрежете, колкото е необходимо, за да паснат в тавата.

В тавата сложете хартия за печене и сложете едната кора. Излейте плънката и я разпределете равномерно.

От горе сложете другата кора. Слепете краищата, като ги притискате с пръсти.

Разрежете на порции и намажете с леко разбития белтък.

Печете в загрята на 180 °C фурна за 25-30 минути.

Оставете вкусната баклава да изстине напълно. Пригответе сиропа.

В 750 мл вода добавете 500 г захар и варете на среден огън за 30 минути.

По желание можете да добавите настъргана кора от 1 лимон.

Отстранете хартията и залейте обилно баклавата. Оставете я на хладно за няколко часа.

Нашата баклава с кексов пълнеж и стафиди е готова. Сочна, ароматна и вкусна.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: