Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Петмез от смокини

Петмез от смокини

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1719886745
Петмез от смокини
Снимка: Албена Атанасова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
"Страхотен петмез от смокини, който можете да намажете на филия, на мекици или да използвате за вашите домашни сладкиши"

Необходими Продукти

  • сушени смокини - 500 г
  • захар - 200 г
  • вода - 1 ч.ч.
  • лимон - 1 бр.
  • канела - по желание
  • ванилия - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте смокините и нарежете ги на части или оставете цели, ако предпочитате.

Ако смокините са твърде твърди, може да ги оставите в топла вода за около 30 минути, за да се омекнат.

В голям тиган сложете захарта и водата.

Загрейте на средно висока температура и разтворете захарта, като бъркате.

Добавяне на смокините:

Добавете нарязаните или цели смокини в тигана.

Намалете огъня и оставете смокините да врият на слаб огън за около 30-40 минути.

Подправки и ароматизация:

Добавете сокът от лимона, канелата и ванилията.

Продължете готвенето, докато смокините станат меки и сиропът започне да се концентрира.

Сервиране:

Когато петмезът е готов и сиропът е достатъчно консистентен, махнете тигана от огъня.

Охладете петмеза преди да го сервирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: