Начин на приготвяне
В дълбока тенджера наливам вода и слагам обелките и средите на дюлите.
Варя в продължение на 40-50 минути или повече, докато всичко омекне хубаво.
Прецеждам внимателно през тънко сито или дебел тензух, премервам течността, връщам в тенджерата и слагам 1/2 кг захар на 1 л сок.
Отново варя на слаб огън, докато не започне да се сгъстява. У дома го обичаме съвсем леко желирано, почти да се разтича, но ако желаете да бъде по-желирано - като конфитюр, оставете до желаната гъстота, която се проверява с изстинала капка на чиния.
Накрая добавям лимонтузуто, изчаквам още 5 минути и свалям от котлона пелтето.
Наливам бабиното пелте от дюли горещо по бурканчетата и затварям веднага.
Като изстине, съхранявам в хладилника или на студено.
Коментари