Начин на приготвяне
Измийте и отцедете добре спанака, след което го сложете в блендер заедно с яйцата и прясното мляко.
Пасирайте, до гладкост.
Прехвърлете полученат спаначена смес в дълбока купа и прибавете към нея киселото мляко, разбъркано с малко сода.
Добавете също солта, брашното и накрая олиото.
Ползвах пълнозърнесто брашно от спелта, но вие може да го замените с лимец или бяло брашно тип 500, според вкуса и предпочитанията ви.
Количеството на брашното е ориентировъчно, защото всяко брашно е различно. Сместа, която трябва да се получи е с гъстота на боза, затова добавяйте брашното на части, разбърквайте и чак тогава добавяйте отново.
Загрейте тиган с незалепващо покритие, намажете го с няколко капки олио и пригответе палачинките, като ги печете по около минута и половина от всяка страна, до готовност.
От това количество направих 10 броя спаначени палачинки.
Готовите палачинки наредете една върху друга в чиния и оставете да се охладят напълно.
Пригответе крема за палачинковото руло, като смесите в купа крема сиренето, рикотата (може да я замените с фина кремообразна извара) и заквасената сметана. Разбъркайте, до гладка смес и след това добавете подправките.
Аз сложих сол на вмус, малка лъжичка самардала и пресована скилидка чесън.
За, да оформите рулото, сложете дълъг лист стреч фолио на работния плот.
За рулото ползвах 6 от палачинките.
Всяка намазах с по една пълна супена лъжица от крема.
Наредих палачинките върху стреч фолиото, като ги застъпвах. Вижте снимката.
След това навих на руло и завих с фолиото.
Сложих палачинковото руло в хладилник за няколко часа (при мен за 4 часа, но може и повече), след което развих фолиото и нарязах на парчета.
Чудесно солено палачинково руло, което да сервирате като студено предястие с чаша бяло вино.
Бон Апети!