Начин на приготвяне
Зеленият лук се нарязва на дребно, а магданозът и чесънът се наситняват. Шунката се нарязва на дребни кубчета.
В ½ ч.ч. гореща вода се разтваря универсалната подправка и се разбърква да се получи бульон.
Бялата част от зеления лук и чесънът се запържват в малко олио.
В купичка се смесват крема сиренето, киселото мляко и чесновият сос. Разбърква се добре до почти хомогенна смес. Когато това се постигне, сместа се изсипва при запържения зелен лук и се затопля на котлона при непрекъснато бъркане.
Налива се бульонът и се овкусява с индийско орехче, половината магданоз и пармезан.
Пастата капелети се сварява според инструкциите на опаковката и към соса се налива малко от водата на пастата и сол и лимонов сок на вкус. Накрая се добавя останалият магданоз и зелен лук и шунката.
Пастата се прибавя към соса и се разбърква добре.
При сервиране паста капелети с необикновен сос се поръсва с още пармезан.