Начин на приготвяне
Пет големи стръка праз лук се почистват от излишните листа, измиват се и се нарязват на средно едри парчета.
В голяма тенджера се намират 4 с.л. Олио и се поставя на котлона, за да загрее.
Щом олиото е готово, към него се добавя нарязаният праз лук и се задушава. След това се изсипват 1 ч.ч. ориз и 5 ч.ч. хладка вода.
Посолява се леко и се оставя да къкри на тих огън. Щом оризът набъбне и започне да се готви, се засичат 15 минути и към него се изсипва един буркан консервирани домати, които предварително се намачкват с ръце.
Разбърква се и се оставя още 5 минути да ври.
След това всичко се изсипва в тавичка и оризът се пече в загрята на 180 °C фурна до готовност.
Праз с ориз по селски е традиционно вкусна нашенска рецепта, която няма как да не си хапнете вкусно.