Начин на приготвяне
Черешите се измиват хубаво и след това се разпръскват върху постлана хавлиена кърпа за да изсъхнат.
Подсушават се и се почистват от дръжките, а с молив или специална машинка се махат костилките.
Когато се обезкостят, грамажът на черешите ще бъде около 1 кг.
Плодовете се слагат в дълбока тава и се засипват с 1 кг захар. Така престояват 4- 5 часа, а най добре една нощ за да си пуснат сокче.
Накрая се добавя 1/2 ч.л. лимонена киселина и тавата с череши се пъха в предварително загрята фурна на 150 градуса.
Пече се 1 час.
След това тавата се изважда от фурната и щом поизстине малко готовото сладко от череши се пълни в сухи бурканчета.
Запечатва се още топло и се обръща с капачките надолу. От топлината на сладкото се получава вакуум и сладкото от череши може да стои с години.
Сервираме лесното сладко от череши с 3 съставки с палачинки и гофрети.