Начин на приготвяне
Свинското месо се нарязва на едри парчета.
Месото се слага в студена вода заедно с нарязани на едро глава лук и морков, дръжките от магданоза, дафинов лист, малко сол и зърната черен пипер.
Вари се до полуготовност (за около 20 -25 минути след завирането, като периодично се отпенва). Месото се изважда и нарязва на по-малки парчета, а бульонът е прецежда.
В тиган, в загрято олио и масло се запържват за кратко ситно нарязаните кромид лук, праз лук, чесън, морков и стръкове целина. След няколко минути се добавя и пастата орзо, запържва се за 3-4 мин, като се разбърква. Добавят се обелените и нарязани на ситно домати, лъжичка кафява захар.
Разбърква се и след още няколко минути се добавят 2 чаени чаши от прецедения бульон, в който месото е вряло. Поръсва се със ситно скълцан магдавноз, овкусява се с босилек, сол и черен пипер на вкус. Добавя се и нарязаното свинско месо на хапки, разбърква се и се оставя на котлона за още 5-6 минути.
След това всичко се прехвърля в тавичка, заравнява се с лъжица. При нужда може да се долее още половин чаша бульон.
Пастата орзо със свинско на фурна се пече в средата на предварително загрята фурна на 160-180°C до готовност (около 10-15 минути). По ваш вкус в края на готвенето може да добавите настърган кашкавал или сирене по ваш избор.
След изваждане тавата се завива с алуминиево фолио или хартия за печене за около 10 минути, за да се задуши пастата на фурна.
Добър апетит!
Коментари