Телешко варено за начинаещи

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Телешко варено за начинаещи
Снимка: Сия Рибагина
1 / 2
05/03/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Телешко варено за начинаещи е всъщност и телешкото варено за напреднали, които всички хапваме с такава охота."

Необходими Продукти

  • телешки джолан - около 700 г
  • моркови - 2 бр.
  • картофи - 3 бр.
  • целина - 50 г
  • лук - 2 глави малки/ 1 голяма
  • бахар - 3 зърна
  • черен пипер - 6 зърна
  • сол - 1 щипка морска
  • магданоз - ½ връзка
  • селъри - 1 бр. желина стебла/
  • черен пипер млян - 1/2 ч.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • домати - 3 с.л млени или на кубчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготвяме си зеленчуците, като белим морковите, картофите, лука и целината. Нарязваме ги на по едри парчета, отделяме ги настрани, като е добре картофите да поставим в съд със студена вода, за да не потъмнеят, а и така ще се отмие част от нишестето и бульона впоследствие ще стане по бистър.

Обелките от зеленчуците ще ги ползваме за бульона.

Крайчетата на целината, обелките на морковите, дръжките на магданоза и „дупетата“ на лука слагаме в тенджера заедно с телешкото, щипка морска сол, зърната пипер и бахар, наливаме около 2 литра студена вода и слагаме на котлона.

Когато водата кипне, котлонът се намалява и се оставя да ври на средна степен, като се внимава - водата трябва да покрива месото, ако се налага, се долива още. Междувременно се отпенва образувалата се пяна.

След около час и половина вадим месото, а бульона прецеждаме.

Връщаме прецедения бульон в тенджерата, добавяме месото, нарязано на парчета, кокала може да премахнете или да сложите и него, по ваш избор, слагаме нарязаните зеленчуци и доматите, доливаме още малко вода, така че да покрие продуктите, подправяме с дафинов лист, черен пипер млян, малко сол, ако е необходимо, и оставяме да къкри отново до омекване на зеленчуците.

В края на готвенето поръсваме със свеж магданоз и сервираме вкусното телешко варено.

Бележки: Рецептата за телешко варено за начинаещи приготвих по клип от канала на „Готвене за начинаещи“, като съм се придържала към класическия вариант с поднасяне на телешкото с едро нарязани зеленчуци и добавка на малко домати.

Източник: Блогът на Сия Рибагина

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: