Начин на приготвяне
Нарязваме телешкото месо на кубчета. Измиваме го със студена вода много добре. Слагаме месото в много голяма тенджера с вода и слагаме да се свари. Слагаме сол на вкус.
Припенваме по няколко пъти водата с месото. Месото трябва да ни е често, а бульонът много добре припенен. Отстраняваме пяната с решетъчна лъжица. Нужно е бульонът да е бистър и да няма следа от пяна. Като се свари месото прехвърляме го в чиста тенджера.
Бульона го прецеждаме горещ с голяма цедка и го прибавяме към месото. Слагаме го на котлона на средна степен.Трябва да е към 2 литра бульон в краен вид /прецеден/. Обелваме си ½ от глава целина и я режем парченца. Измиваме я и я слагаме в тенджерата.
Посоляваме на вкус, слагаме и черен пипер на вкус. Обелваме 3 големи моркова, измиваме ги и ги режем на кръгчета. Прибавяме ги към другите продукти. Оставяме да ври. После белим картофите, измиваме ги, режем ги малки парчета и ги слагаме по късно, защото увират по бързо.
След като е готово ястието измиваме листата прясна целина и ги режем на ситно и слагаме при телешкото варено. Прибавяме още малко черен пипер на вкус.