Начин на приготвяне
Първо, почистваме и обелваме тиквата. Настъргваме я на едрото ренде. Същото правим и с ябълките.
Орехите се смилат на дребно.
Стафидите заливаме с рома и ги оставяме да се напоят.
В малка касерола загряваме около 2 лъжици олио от общото количество. Изсипваме настърганата тиква и добавяме 1 с.л. захар от общото количество.
Запържваме за около 3-4 минути, след което добавяме и настърганите ябълки.
Пържим още 2-3 минути и сваляме от котлона. Оставяме сместа да изстине напълно.
В купа разбиваме яйцата със захарта на висока скорост, докато побелеят.
В сито слагаме брашното, бакпулвера и содата. Пресяваме ги върху яйцата. Добавяме и канелата и разбиваме с миксера, като наливаме на тънка струйка олиото. Накрая добавяме ванилията и отново разбиваме за кратко.
Към сместа добавяме смлените орехи, стафидите заедно с рома и ябълкотиквената смес.
Разбъркваме добре с дървена лъжица или силиконова шпатула.
Формата за кекс с размер 22-24 см намазваме обилно с масло ( не с олио ) и поръсваме с брашно, както дъното, така и стените. Това е много важно защото кексът с тиква е много лепкав и после няма да може да се извади от формата.
Аз разпределих сместа за ябълковия сладкиш в две малки тавички с размери 20 х 9 см.
Слагаме формата в средата на фурната, която сме загряли на 160 °C, и печем 40-50 минути.
По желание поръсете готовия любим кекс с тиква и ябълки с пудра захар.