Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Любим кекс с тиква и ябълки

Любим кекс с тиква и ябълки

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
891k167
Любим кекс с тиква и ябълки
Снимка: Yordanka Vasileva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Любим кекс с тиква и ябълки - има само един начин да разберете защо ни е любим"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 125 г
  • олио - 150 мл
  • брашно - 250 г
  • тиква - 200 г
  • ябълки - 2 бр. около 200 г
  • орехи - 50 г
  • стафиди - 50 г
  • ром - 20 мл
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • ванилия - 1/2 ч.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, почистваме и обелваме тиквата. Настъргваме я на едрото ренде. Същото правим и с ябълките.

Орехите се смилат на дребно.

Стафидите заливаме с рома и ги оставяме да се напоят.

В малка касерола загряваме около 2 лъжици олио от общото количество. Изсипваме настърганата тиква и добавяме 1 с.л. захар от общото количество.

Запържваме за около 3-4 минути, след което добавяме и настърганите ябълки.

Пържим още 2-3 минути и сваляме от котлона. Оставяме сместа да изстине напълно.

В купа разбиваме яйцата със захарта на висока скорост, докато побелеят.

В сито слагаме брашното, бакпулвера и содата. Пресяваме ги върху яйцата. Добавяме и канелата и разбиваме с миксера, като наливаме на тънка струйка олиото. Накрая добавяме ванилията и отново разбиваме за кратко.

Към сместа добавяме смлените орехи, стафидите заедно с рома и ябълкотиквената смес.

Разбъркваме добре с дървена лъжица или силиконова шпатула.

Формата за кекс с размер 22-24 см намазваме обилно с масло ( не с олио ) и поръсваме с брашно, както дъното, така и стените. Това е много важно защото кексът с тиква е много лепкав и после няма да може да се извади от формата.

Аз разпределих сместа за ябълковия сладкиш в две малки тавички с размери 20 х 9 см.

Слагаме формата в средата на фурната, която сме загряли на 160 °C, и печем 40-50 минути.

По желание поръсете готовия любим кекс с тиква и ябълки с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: