Начин на приготвяне
Почистете чушките от дръжките и семената, след което ги бланширайте за 2 минути в подсолена вряща вода. Охладете и ги смелете на машинка за месо. Обелете доматите и ги настържете на ренде. Смелете зелените домати.
Настържете морковите, бланширайте ги за 3 минути във вряща вода, охладете и ги смелете. Картофите и карфиолът също се сваряват и смилат. Магданозът и целината се нарязват на ситно.
Сипете в тава настърганите червени домати и ги сгъстете при непрекъснато бъркане, докато остане 1/3 от първоначалния им обем. Прибавете смлените зелени домати, чушките, картофите, карфиола, морковите и олиото, магданоза, целината, захарта, солта и лютите чушки.
Разбъркайте сместа много добре, загрейте до кипене и свалете от огъня. Напълнете горещата лютеница в буркани и запечатайте с капачки. Стерилизирайте 50 минути.