Начин на приготвяне
Нарежете лука на колелца и го запечете на скара, а след това запечете и чушките. Междувременно сварете почистените и надребнени моркови и тиква. След това смелете с кухненски робот или месомелачка всички споменати дотук продукти.
Почистете доматите и ги попарете, само колкото да можете да отделите лесно люспата им. После смелете и тях. Получената доматена субстанция прехвърлете в голяма тава и варете, докато течността намалее на половина.
Добавете смлените зеленчуци и започнете да бъркате всичко енергично, докато придобие желаната от вас гъстота. След това прибавете олиото, надребнения магданоз и останалите подправки. Задръжте лютеницата на огъня още 15-20 минути. Получената лютеница можете да разпределите в бурканчета и да стерилизирате 30 минути.