Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно и задушава в мазнина в дълбок тиган. Гъбите се почистват, нарязват на дребно и прибавят към омекнаия лук. След кратко готвене се добавя измитият ориз и една чаша вода.
Броколите се накъсват на розички и бланшират за кратко във вряла вода. Бланшираните броколи се прехвърлят в студена вода.
Щом оризът поеме водата, се прехвърля в тавичка, овкусява се със сол и черен пипер. Наливат се още чаша и половин вода, след което тавичката се поставя във фурната.
Запеканката с броколи се пече на 200 °C за около час, като по средата на готвенето се нареждат розичките броколи.
Прави се заливка от едно рабито яйце с кисело мляко и малко сол.
Когато ястието е почти готово, се залива запеканката, поръсва се с настърган кашкавал.
Перфектната запеканка с ориз и броколи се връща във фурната до получаване на хубав загар.