Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Пирожки»Пирожки с гъби и мащерка

Пирожки с гъби и мащерка

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5217k2k1
Пирожки с гъби и мащерка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
150 мин.
Порции
18
"Уникални пирожки в много ароматна плънка от гъби - идеални за пикник и където и да огладнеете"

Необходими Продукти

  • тесто
  • мая - 1/2 кубче (20 г)
  • захар - 2 ч.л.
  • прясно мляко - 220 мл
  • краве масло - 50 г
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 350 г
  • олио - за намазване
  • жълтък - за намазване
  • плънка
  • лук - 2 глави
  • олио - 2 с.л.
  • печурки - 500 г
  • мащерка - 1 ч.л. ронена
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе тестото, като в купа сложете маята заедно със захарта и 1/3 мляко и оставете да шупне.

Пресейте брашно със солта, към него добавете останалото мляко, разтопеното масло и маята.

Омесете меко тесто, намажете го с олио и оставете да втаса за около 1 час.

Загрейте олиото и задушете нарязания на ситно лук.

Прибавете нарязаните на ситно гъби и гответе, докато течността се изпари.

Добавете сол, черен пипер и мащерка, разбъркайте добре и махнете от котлона.

Разделете тестото за пирожките на около 18 парчета, във всяко сложете от изстиналата плънка, оформете пирожки в желана от вас форма и ги подредете в тава за печене.

Намажете ги с разбития жълтък и 1 с.л. вода и печете пирожки с гъби и мащерка в предварително загрята фурна на 200°C за около 15-20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: